Djurskydd

De lagar som är avsedda att skydda djurens rätt i Sverige hamnar under kategorin Djurskyddslagar. Dessa lagar är många och innebär många saker. Dagens Djurskyddslag utfärdades år 1988 men frågorna om djurens rättigheter började formas långt innan dess. England var först på fronten och formade redan år 1822 världens första kända djurskyddslagar. Sverige var inte oerhört långt efter utan började diskutera ämnet i riksdagen 1844 och formade våra första lagar kring frågan 1857.

Vilka lagar som rymmer under dagens Djurskyddslagar i Sverige är många. Det behandlar många olika former av djur, vilda som tama. Det handlar om djurens rätt att kunna bete sig naturligt vilket kan utgöra hinder för användning av burar och liknande, om djurens rätt att slippa lidande och plågor vilket kan utgöra hinder för olika sorters behandling av djur och om djurs rättigheter när de ska slaktas och när de ska fraktas till slakten.

Det är intressant att vi i Sverige har kommit så långt som vi ändå gjort. Som barn får man lära sig att djur är liv som man ska vårda och inte leka med dess liv. Som barn utforskar vi naturligtvis detta, genom att plocka bort ben på krabbor och krossa myror och flugor, men relativt snart förstår  vi att när hundvalpen gnyr när vi drar den i svansen så är det något negativt. Känslor av att detta är fel innefattar sig. När jag var i Rumänien i några månader och arbetade med extremt fattiga familjer på landsbygden så saknades denna känsla av ansvar och omvårdnad. Där kunde en hundvalp behandlas i princip likvärdigt med en fluga, vilket kunde te sig i fruktansvärda händelser. Även om det finns mycket att arbeta för i Sverige, som vi Djurens Jurister gärna gör, så finns det också mycket att vara stolt över. Några mil sydost ligger andra länder där djur fortfarande inte har några rättigheter alls bland människorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website