Antirynkkräm genom historien: en sammanfattning

I stora delar av mänsklighetens historia så har åldrande och sin egen dödlighet varit stora intressen för många kungar, drottningar och makthavare genom tiderna. Idag använder vi oss av moderna produkter i form av serum, antirynkkräm och olika sprayer. Men genom historien har det samtidigt förekommit flertalet olika sätt för att se och känna sig yngre ut.

Drottningar och bad istället för antirynkkräm

Kleopatra kanske är den mer kända person som med varje möjliga medel ville se yngre ut. Genom att rutinmässigt bada i åsnemjölk ville hon åstadkomma en föryngring. Det tog tydligen hela 700 åsnor för att fylla upp ett bad så att den egyptiska drottningen kunde utföra detta. Men åsnemjölk genom dess hydroxidsyror faktiskt har en mild positiv effekt på rynkor och används än idag i antirynkkräm.

En annan högt uppsatt drottning som försökte att bli yngre var exempelvis drottning Mary , av Skottland. Genom att använda sig av vitt vin och bada i detta så kunde hon känna sig yngre. Och även detta har en dokumenterad effekt på vår hud. Genom alkohols ytdödande effekter kan man faktiskt se att hyn renas och förbättras vid kontakt med alkohol.

Rått kött och antirynkkrämens lansering

Det var dock inte bara högt uppsatta och drottning som använde sig av spännande metoder för att motverka åldring. I slutet på 1500 och början på 1600-talet så kunde man se hur kvinnor använde sig av rått kött. Detta la man sedan på sitt ansikte för att minimera rynkor, och försöka att få samma resultat som dagens antirynkkräm.

Vad vi idag skulle klassa och kalla för antirynkkräm kom först 1927 till USA. Detta kallades då för en ”hormonisk kräm” och kunde hjälpa till mot rynkor. Den verkliga mirakelkuren kom dock först 1995 genom Retin-A krämen. Denna hade då en syra som blev godkänd av amerikanska FDA och konstaterades ha en klinisk effekt emot rynkor. Ända sedan dess har just antirynkkräm varit högt eftertraktat och en vardaglig produkt för många kvinnor i världen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website